En grön dag på matsedlarna! Roy utmanar kockar inom Malmö Stad.

30 juni 2015

Klart att äldre ska äta vegetariskt!

Det menar Roy Blad, som har tagit initiativ till att ha en vegetarisk dag i veckan på äldreboendet Husiegård. Nu utmanar han andra kockar att göra samma sak – något som fått mycket uppmärksamhet. 

– Jag har jobbat inom kommunen i många år och lagat mat inom vård och omsorg. Parallellt så har jag haft kontakter med barnomsorgen och sett hur de har jobbat med ekologiskt och vegetariskt på ett helt annat vis. Så en dag tänkte jag bara att det var dags för vård och omsorg att ta tag i de bitarna! Jag bestämde att vi skulle ha en vegetarisk dag i veckan och det fick väldigt mycket uppmärksamhet. Det har alltid funnits en diskussion inom vård och omsorg att det skulle vara svårt att minska på köttet, dels för att äldre behöver proteinet och dels för att det finns en myt att de inte gillar grönsaker. Men det handlar om att balansera, tycker jag – att erbjuda en bra mix. Och att man tänker igenom de vegetariska rätterna, kanske med mer bönor och linser.  

Men visst är det en tuff utmaning?

– Ja, många är ju konservativa i sin smak och det är ju stora skillnader mellan olika kök i hur lätt det är att införa en vegetarisk dag. Det är kanske lättare att jobba miljömedvetet i ett mindre kök, men när ett större kök tar tag i det så blir det ett större avtryck.Klart att jag kan få mothugg, men det gör inget. Det viktiga är att det blir en diskussion och att det faktiskt händer något!

Roy Blad är verksam inom Måltidsglädje och är specialiserad på konsistensanpassad kost. Den vegetariska utmaningen pågår under hösten – kanske ditt kök vill vara med? 

Intresserad?

Läs mer om våra workshops och om hur ett utvecklingsprojekt kan läggas upp.