Följ resan från ord till bord

Nyheter från oss på Matglädje

Sydsvenskan gör reportage om Måltidsglädjes workshop i Svedala

1 mars 2016
Foto: Lars Brundin, Sydsvenskan

Nu ska ostsmörgåsar och fil varvas med hummus och parmalindade grissinipinnar i Svedalas förskolor. För att barnen ska få mer varierade mellanmål fick förskolekockarna lära sig laga nya rätter.

Så presenterar Sydsvenskan Måltidsglädjes workshop i Svedala där Lill Spenninge säger, "Det är lätt hänt att mellanmålen blir väldigt ostiga och påläggsköttiga. Nu vill vi ge kockarna lite nya idéer på vad som kan vara en bra och enkel liten måltid".

Läs hela artikeln på http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/kockar-lagade-mellanmal-i-ny-tappning/

Foto: Lars Brundin, Sydsvenskan

Följ Peter Skogström på Kockarnas Kamp – TV4

1 oktober 2015

Så kul att Peter Skogström är med i Kockarnas Kamp på TV4 som är en svensk matlagningsserie från 2015. Under ledning av Pär Lernström tävlar några av Sveriges bästa kockar. De utsätts för tuffa prov och till sist står en av dem som vinnare. Tävlande är Karl Ljung, Robert Maglia, Peter J Skogström, Alexandra Zazzi, Robert Nilsson, Stefan Holmström, Leila Lindholm och Nils Molinder.

Se programmet här

Magasin Måltid porträtterar Lill Spenninge i senaste nummret.

10 september 2015

Tidningen skriver om all offentlig mat – mat till små barn, skolbarn, äldre, sjuka, militären. Till alla tre miljoner svenskar som äter offentlig mat varje dag!

Lill Spenninge var intervjuad i sin roll som tillträdande måltidschef i Klippans kommun.

Topping till frukt och bärdesserter

8 september 2015

Varva säsongens bär med vaniljcreme. Toppa med ” toppingen”. I samband med en inspirationsutbildning i Helsingborg var toppingen ett utav tipsen som väckte mycket ”AHA”, då den är enkel att fixa! Kanske rentav göra tillsammans med skolbarn eller äldre vårdtagare?

Ingredienser

150 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Gör såhär

Arbeta ihop degens alla ingredienser snabbt, ev i matberedare. Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper och baka av i ugn på 200 grader tills den är gyllene färgad.  Låt svalna och toppa sedan desserten med smulorna innan servering.

Lill Spenninge och Thomas Drejing visar upp sig på nätverksträff i Lund den 6 oktober

8 september 2015

I Skåne finns det en skolmatsakademi som arrangerar nätverksträffar med stor uppslutning – kostchefer, måltidspersonal, skolledare, etc. Träffen den 6 oktober står Måltidsglädjes Lill Spenninge och Thomas Drejing med på programmet under punkten:

Måltidsmiljö. Skolrestaurangen – ett ingemansland? Vem har egentligen ansvar foör måltidsmiljön i skolan, och vad kan man göra för att förbättra den? Lill Spenninge, måltidschef i Klippans kommun och Thomas Drejing, kock, båda från Måltidsglädje berättar om sina erfarenheter av måltidsmiljöutveckling. 

Är du intresserad av att gå på träffen? Ladda ned inbjudan här.

En grön dag på matsedlarna! Roy utmanar kockar inom Malmö Stad.

30 juni 2015

Klart att äldre ska äta vegetariskt!

Det menar Roy Blad, som har tagit initiativ till att ha en vegetarisk dag i veckan på äldreboendet Husiegård. Nu utmanar han andra kockar att göra samma sak – något som fått mycket uppmärksamhet. 

– Jag har jobbat inom kommunen i många år och lagat mat inom vård och omsorg. Parallellt så har jag haft kontakter med barnomsorgen och sett hur de har jobbat med ekologiskt och vegetariskt på ett helt annat vis. Så en dag tänkte jag bara att det var dags för vård och omsorg att ta tag i de bitarna! Jag bestämde att vi skulle ha en vegetarisk dag i veckan och det fick väldigt mycket uppmärksamhet. Det har alltid funnits en diskussion inom vård och omsorg att det skulle vara svårt att minska på köttet, dels för att äldre behöver proteinet och dels för att det finns en myt att de inte gillar grönsaker. Men det handlar om att balansera, tycker jag – att erbjuda en bra mix. Och att man tänker igenom de vegetariska rätterna, kanske med mer bönor och linser.  

Men visst är det en tuff utmaning?

– Ja, många är ju konservativa i sin smak och det är ju stora skillnader mellan olika kök i hur lätt det är att införa en vegetarisk dag. Det är kanske lättare att jobba miljömedvetet i ett mindre kök, men när ett större kök tar tag i det så blir det ett större avtryck.Klart att jag kan få mothugg, men det gör inget. Det viktiga är att det blir en diskussion och att det faktiskt händer något!

Roy Blad är verksam inom Måltidsglädje och är specialiserad på konsistensanpassad kost. Den vegetariska utmaningen pågår under hösten – kanske ditt kök vill vara med? 

Intresserad?

Läs mer om våra workshops och om hur ett utvecklingsprojekt kan läggas upp.