Båstads kommun

Bättre måltider i Båstad

Ulla Johansson, Måltidschef

Båstads kommun är en av Skånes mindre kommuner med sina 14000 invånare. Många säger också att det är en av de vackraste kommunerna och den är känd för sin stora sommarturism. Här har måltidsverksamheten tillsammans med vård och omsorg nyligen startat ett utvecklingsprojekt i samarbete med Måltidsglädje för att satsa på måltidsmiljön – ett projekt som kommer att ge effekt lång tid framöver. Målsättningen är att måltiderna ska rankas som etta i jämförelse med övriga kommuner i landet, så att man kan bidra till kommunens övergripande mål inom vård och omsorg att vara bland de 10 bästa i landet.

Läs hela intervjun med Ulla Johansson och projektet med Måltidsglädje här.

Intresserad?

Kontakta Thomas Drejing (070-898 27 76, ) eller Lill Spenninge (070-864 42 01, ). Läs vidare om våra workshops och om hur ett projekt kan läggas upp.

Höörs kommun

Utveckling av måltidsverksamheten

Jeanette Tage, Kostchef

– Måltidsverksamheten fick en möjlighet att utveckla ett projekt med inriktning på hållbar utveckling. Jag hade möjlighet att ta in en extern aktör, och när Thomas och Lill hörde av sig tog jag chansen att jobba med dem. Min tanke var först att fokusera på matsvinn, men tillsammans kom vi fram till en mängd tankar och idéer om hur vi skulle utveckla konceptet. Bland annat hur man ska organisera arbetet i köket för att det ska vara hållbart. Mycket av arbetet under vårterminen i fjol handlade om det – hur man arbetar internt. Men sedan arbetade vi hela året med att få till helheten i måltiden, inte bara det som händer i köket. När man får med sig skolledning och pedagoger är mycket vunnet! Eleverna hade mycket åsikter om hur vi skulle arbeta med matsalsmiljön, bland annat att det skulle vara fler pedagoger på plats under lunchen.

Mycket av det vi gjort har lagt grunden för ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Jag fick hjälp att ta fram kommunens nya kostpolicy och vi såg över hur man kan arbeta med kommunikation för att nå ut till elever och föräldrar. Rent konkret så fick vi massor av tips om hur vi kan utvecka måltiderna, med varma och kalla grönsaker till exempel. Och fler valmöjligheter – mycket uppskattat!

Intresserad?

Kontakta Thomas Drejing (070-898 27 76, ) eller Lill Spenninge (070-864 42 01, ). Läs vidare om våra workshops och om hur ett projekt kan läggas upp.

Helsingborgs stad

Vård- och omsorgsförvaltningen

Jenny Håkansson, Kostchef

– Jag har byggt upp ett nätverk med kostombud, en från varje mottagningskök. Jag brukar säga att de är ”ambassadörer” för hur vi vill arbeta med måltiderna inom Helsingborgs stads äldreomsorg! Vi träffas några gånger om året och nu i maj ville vi göra något extra. Jag tog kontakt med Måltidsglädje och även om jag hade en bra bild av vad jag ville uppnå fick jag många kreativa förslag av Thomas och Lill. Det blev till slut en workshop med både teoretiska och praktiska inslag, där vi började med en föreläsning och sedan delade upp oss i grupper. En grupp fick göra näringssmoothies och en annan grupp fick lära sig hur man kan piffa till desserterna som kommer från produktionsköket – t.ex. när det kommer kräm,  mousse eller fromage som man kan lyfta och ge det det där lilla extra ute på avdelningarna.  

Den tredje gruppen jobbade med aptitretare och grönsakstillbehör. 

– Det här togs emot väldigt väl och jag hoppas och tror att kostombuden kan föra vidare det här ut i sina verksamheter på ett bra sätt. Vi är så pass många så att vi fick sprida ut workshopen över två dagar – men det var många som önskade att vi hade haft ännu mer tid!

Intresserad?

Kontakta Thomas Drejing (070-898 27 76, ) eller Lill Spenninge (070-864 42 01, ). Läs vidare om våra workshops och om hur ett projekt kan läggas upp.

Förenade Care

Kronodalsgården i Höllviken

Patrik Lindén, Verksamhetschef

Kronodalsgården är ett vård- och omsorgsboende i Höllviken.

Boendet har 30 platser fördelade på tre enheter, där två enheter har inriktning mot personer med demenssjukdomar och en enhet är avsedd för somatiskt sjuka äldre personer.

Förenade Care Måltidsservice driver ett produktionskök med restaurang på boendet. De boende har möjlighet att äta i restaurangen som även är öppen för närstående och allmänhet.

Här har Måltidsglädje genomfört ett projekt för att stärka måltidsupplevelsen. Konkret coachning på plats har gett tydliga resultat. Mindre halvfabrikat, bättre valmöjligheter, vackra uppläggningar och bordsdekorationer är några av de konkreta förändringarna som coachningen resulterat i.  

 – Vi började servera frukost vid borden, och det har vi fortsatt med, förklarar Patrik Lindén, som är verksamhetschef. Vi serverar också lunch och kvällsmat i karotter och de vårdtagare som kan tar sin mat själva. De som inte kan ta sin mat själva får se maten och säger sedan till hur mycket de vill ha. En annan positiv effekt är att vår lunchrestaurang går bättre och bättre. Vi har många stamgäster som kommer och äter lunch dagligen hos oss.

 – Det är roligt att se så tydliga effekter - momentet med förändrad frukostservering fick en dam som under lång tid vägrat att äta utanför sitt rum att delta runt frukostbordet!

Intresserad?

Kontakta Thomas Drejing (070-898 27 76, ) eller Lill Spenninge (070-864 42 01, ). Läs vidare om våra workshops och om hur ett projekt kan läggas upp.